Sähköajoneuvojen latauspisteet

19.2.2024

DEAS Asset Management pyrkii aktiivisesti vastaamaan vuokralaisten kasvavaan kysyntään sähköajoneuvojen latausmahdollisuudesta kiinteistöissään.

DEASin asiantuntijat Asset Manager Antti Saarinen, Technical Real Estate Manager Mikko Vanhala ja Head of Transactions Finland Henrik Eskolin, kertoivat näkemyksiään sähköajoneuvojen latauspistehankkeista DEASin hallinnoimissa kiinteistöissä. Lisäksi Plugit Oy:n asiantuntijat Key Account Manager Sami Väänänen ja Sales Manager Mika Sandelin kertoivat näkemyksiään sähköajoneuvojen latauspistehankkeiden teknisestä näkökulmasta ja tulevaisuuden trendeistä.

Asiantuntijoiden mukaan sähköajoneuvojen kannan kasvuun on useita syitä, joista vahvimmin esiin nousevat: vihreä ajattelu, ekologinen liikkuminen ja vastuullisuus.

Lainsäädännön vaatimukset & kasvanut kysyntä

Lainsäädäntö velvoittaa jatkossa kiinteistön omistajaa niin, että käytössä olevassa toimitilarakennuksessa, jossa on enemmän kuin 20 pysäköintipaikkaa on oltava vähintään yksi sähköajoneuvojen latauspiste 31.12.2024 mennessä.

DEASilla on tunnistettu sähköajoneuvojen latauspisteiden kysynnän kasvu vuokrauksessa ja kehityshankkeissa. Niin toimitila- että asuinkiinteistöissä nykyvuokralaiset ja tilojen hakijat ovat olleet kiinnostuneita kiinteistöjen latausmahdollisuuksista. Sähköautoilijan näkökulmasta työpäivän aikaisella n. 7 h peruslatausteholla on mahdollista saavuttaa täyssähköautossa noin 80–90 %:n lataustaso.

DEASin hallinnoimassa kotimaisessa kiinteistörahastossa DEAS Property Fund Finland I Ky: ssä sähköajoneuvojen latausasemia on useissa salkun kohteista ja kuluvan vuoden loppuun mennessä latausasemia tullaan rakentamaan lisää niin, että ne mahdollistavat yhteensä noin 100 sähköajoneuvon latauksen.

– DEASilla nähdään kilpailuetuna, jos kiinteistössä on riittävä määrä latauspisteitä.  Kysynnän kasvaessa autokannan sähköistyessä, latausasemia rakennetaan tulevaisuudessa lisääkin, Saarinen toteaa.

DEASin hallinnoimiin uusiin kehityshankkeisiin on tehty sähköajoneuvojen latauspisteitä mm. Baronan ja Eatonin logistiikkarakennuksiin ja Fredriksberg D -toimistokohteeseen. Lisäksi PKS- alueen 16 kiinteistöä käsittävään DEASin hallinnoimaan moderniin asuntoportfolioon on suunnitteilla sähköajoneuvojen latauspistehanke, jossa käyttöönottoa tavoitellaan vielä kuluvan vuoden aikana.

-Sekä kaupallisissa kohteissa, että vuokra-asuntokohteissa latauspisteiden kysyntä on kasvanut ja latausmahdollisuus lisää tilojen houkuttelevuutta vuokralaisten ja tilojen käyttäjien silmissä, Eskolin summaa.

Tekniset vaatimukset

Kiinteistönomistajan näkökulmasta latausasemahankkeen suunnittelussa tulee ratkaistavaksi useita teknisiä ja turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä, mm. kiinteistön nykytekniikka ja paloturvallisuuden varmistaminen pelastuslaitoksen ohjeistuksen mukaiseksi.

-Lisäksi maanrakennustyöt ovat merkittävässä roolissa, jos lähdetään toteuttamaan latausasemahanketta olemassa olevaan tai uuteen kiinteistöön, toteaa Väänänen.

Myös hyvän latausoperaattorin valinta on ensiarvoisen tärkeää, jotta saadaan sovittua, miten latauskustannus kohdistetaan sujuvasti palvelun käyttäjälle ja miten laskutus hoidetaan.

-Päivittäisen käytön tulee olla mahdollisemman vaivatonta palvelun käyttäjälle. Lisäksi lainsäädäntö velvoittaa, että 13.4.2024 jälkeen asennettaviin yli 50 kW:n laitteiden pitää mahdollistaa maksukortilla maksaminen, toteaa Väänänen.

-Niin kiinteistönomistajan kuin vuokralaisenkin näkökulmasta operaattorilta saatava ympärivuorokautinen asiakaspalvelu käytön aikaisiin ongelmiin on perusedellytys toiminnan sujuvuudelle ja käytön vaivattomuudelle, toteaa Vanhanen.

Tulevaisuuden trendit

Kaupallisissa kohteissa sähköistyminen tulee jatkumaan vahvana.  Yritykset tarjoavat entistä enemmän työntekijöilleen mahdollisuutta ladata sähköautoja yrityksen toimitilojen yhteydessä työpäivän aikana ja samalla työntekijöitä saadaan houkuteltua palaamaan toimistolle koronavuosien jälkeen.

Logistiikka- ja teollisuuskohteiden latausasemissa sähköistyminen jatkuu nopealla tahdilla. Kriittisen tarkastelun alle tulee mm. yrityksen oma huoltokalusto ja raskaan liikenteen tarpeet. Raskaan liikenteen sähköistymisen on ennakoitu tapahtuvan nopeasti, kun latausinfraan on tehty tarpeelliset investoinnit.

Plugit Oy:n asiantuntijoiden mukaan sähkö on ajoneuvojen tulevaisuuden käyttövoima. Ladattavien ajoneuvojen kokonaismäärä oli Suomessa vuoden 2023 lopussa 218 000 kpl, kasvua verrattuna vuoden 2022 loppuun oli 69 940 kpl.

-Tampereen Viinikkaan avattiin marraskuussa 2023 ensimmäinen raskaan kaluston latausinfra. Tulevaisuudessa tullaan näkemään vastaavia hankkeita useilla eri paikkakunnilla ympäri Suomea, toteaa Sandelin.

-Sähkörekkojen latauspisteiden sijoittelun tulee tukea logistiikan runkolinjojen sähköistymistä, jotta sähköiset maantiekuljetukset ovat toteutettavissa kilpailukykyisesti. Latausinfran strateginen sijoittelu mahdollistetaan kuntien tonttipolitiikan avulla, summaa Sandelin

Sähköajoneuvojen latauspisteiden rakentamisessa on myös monia muita hyötyjä kuten:

  • Tukee ekologista liikkumista.
  • Nostaa kiinteistön arvoa, koska on merkki vastuullisesta toiminnasta, edelläkävijyydestä ja asiakaslähtöisyydestä.
  • Positiivinen, nykyaikainen yritysmielikuva.
  • Tekee kiinteistöstä houkuttelevamman vuokralaisten ja sijoittajien silmissä.