Eaton Electricin kehityshanke – moderni tuotantolaitos

26.6.2024

Eatonin kehityshankkeessa korostuvat nykyaikainen ja automatisoitu tekniikka sekä vastuullinen rakentaminen.

DEAS:in asiantuntijat Asset Manager Kimmo Korpela ja Head of Transactions Finland Henrik Eskolin kertoivat Eaton Electric Oy:n käyttöön Vantaalle toteutetusta kiinteistökehityshankkeesta. Lisäksi Eatonin Tehtaanjohtaja Petri Koskinen ja Johtaja Antti Lipiäinen kertoivat käyttäjäkokemuksia uusista tiloistaan.

Asiantuntijoiden mukaan tärkein onnistuneen kehityshankkeen edellytyksistä on hyvä ja tiivis yhteistyö rakennuttajan, tilojen käyttäjän sekä urakoitsijan kesken. Tällä varmistetaan, että lopputulos vastaa sovittua sekä on toimiva ja hanke saadaan toteutettua sovitussa aikataulussa sekä budjetissa. Sijoittajan näkökulmasta tärkeää on myös löytää vuokralainen, jonka kanssa voidaan luoda pitkä kumppanuussuhde sekä tarjota heille kiinteistö, jonka sijainti on käyttäjälle toimiva myös pitkällä tähtäimellä. Lisäksi kohteen laajennus-mahdollisuuksilla on kasvaville yrityksille usein tärkeä merkitys.

Eatonin kehityshanke – mistä kaikki alkoi

Älykkäitä sähkönhallintaratkaisuja valmistava amerikkalainen Eaton Electric on yksi alan suurista toimijoista ja monille tunnettu mm. valmistamistaan UPS-järjestelmistä. Eatonille toteutettiin uusi pääkonttori ja tuotantolaitos Riistakujalle Vantaan Tuupakkaan, Kehä III:n varrelle lähelle lentokenttää. Hanke toteutettiin KVR-urakkana ja urakoitsija Jatke Toimitilat Oy aloitti rakentamisen kesäkuussa 2022. Hankkeen investorina toimi Aberdeen Standard Investments:in (nykyään abrdn) hallinnoima kiinteistörahasto, jonka pitkäaikaiseen omistukseen kohde valmistui. Tilaajan edustajana hankkeessa toimi abrdn:n kohteita Pohjoismaissa hallinnoiva DEAS Asset Management.

Uuden rakennuksen pinta-ala on noin 16.500 kerrosneliömetriä. Kohteeseen on nyt integroituna saman katon alle aiemmin useassa eri toimipaikassa sijainneet toiminnot. Uusissa tiloissa toimivat yhtiön Suomen pääkonttori, kehitys- ja tutkimustoiminta, tuotanto, varastot, myynti ja huolto. Kohde valmistui ja luovutettiin Eatonin käyttöön syyskuun 2023 lopussa.

Vastuullinen rakentaminen

Kiinteistöjen ympäristöystävällisyys on nykyään merkittävässä roolissa ja ympäristöasioiden merkityksen oletetaan korostuvan jatkossa entisestään.

– Lähtökohtaisesti kaikki uudisrakennushankkeemme ympäristösertifioidaan eli niille hankitaan LEED- tai BREEAM-sertifikaatti. Näillä mitataan hankkeen ekologisuutta ja esimerkiksi sitä, miten energiataloudellinen kiinteistö on. Ympäristöasioilla on nykyisin erittäin tärkeä merkitys tilojen käyttäjille, kiinteistön omistajille ja rahoittajille, hankkeessa tilaajan edustajana toiminut Kimmo Korpela kertoo.

– Eaton -hankkeelle asetettiin tavoitteeksi BREEAM Excellent-tason ympäristösertifikaatti, Korpela jatkaa. Prosessi on tätä kirjoittaessa loppuvaiheessa ja sertifikaatti saataneen loppukesällä 2024. Sertifioinnin tueksi kohteen ensisijaiseksi lämmitysmuodoksi valittiin ympäristöystävällinen maalämpö. Lisäksi vuokralaisella on suunnitelmissa oman aurinkovoimalan hankinta kohteen vesikatolle lähitulevaisuudessa, Korpela summaa.

Eatonin käyttäjäkokemus

Suuri kiitos kiinteistön omistajalle, joka mahdollisti tämän hankkeen toteutumisen, sekä DEAS:in paikalliselle tiimille ammattimaisesta kehityshankkeen johtamisesta. Heidän läsnäolonsa koko projektin ajan, sekä aktiivisen osallistumisen avulla saavutettiin upea lopputulos sovitussa aikataulussa.

Antti Lipiäinen

Uusi laitos jatkaa Eatonin pitkää perinnettä tarjota huippuluokan palveluja koko Euroopan alueelle. Aikaisempi Espoon tehdas on palvellut tehokkaasti koko Eurooppaa, ja nyt Vantaan uusi laitos jatkaa tätä menestystarinaa tarjoamalla entistä parempia ratkaisuja ja infrastruktuuria kasvavalle kysynnälle. Tämä uusi valmistunut laitos edistää paitsi Eatonin kasvua, myös Vantaan talousalueen kehitystä.

Kiitos yhteistyöstänne ja tuestanne tässä merkittävässä hankkeessa!

Petri Koskinen